Een nieuwe woning kopen; welke verzekering moet je nemen? - B&F Makelaar Den Haag

Een nieuwe woning kopen; welke verzekering moet je nemen?

Wij geven je het antwoord! Bij het kopen van een woning komen veel dingen kijken, maar welke verzekeringen zijn nu belangrijk om af te sluiten?

Je hebt de keuze gemaakt om een nieuwe woning te gaan kopen, maar aan welke verzekeringen moet je dan allemaal denken? Vandaag vertellen wij je hier graag wat meer over. In samenwerking met onze vaste partner op het gebied van verzekeringen en hypotheken, Blauw & Florijn, hebben we dit artikel voor jou samengesteld. Wil je meer informatie: stuur ons een berichtje en we brengen je graag in contact met een van de verzekeringsspecialisten!

Opstalverzekering
Een opstalverzekering moet je van je hypotheekverstrekker meestal verplicht afsluiten. Dit is begrijpelijk, want je huis is het onderpand van de lening. Een opstalverzekering (ook wel: een woonhuisverzekering) dekt schade aan spullen die vastzitten in en aan het huis. Daaronder vallen ook leidingen, centrale verwarming en sanitair. Aan de hand van de herbouwwaarde wordt vastgesteld voor welk bedrag je je huis moet verzekeren. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om je huis opnieuw te bouwen op dezelfde plek en manier.

Appartement
Als je een appartement hebt is het gebruikelijk dat de Vereniging van Eigenaren (verder: VvE) het hele gebouw verzekert. In dit geval hoef je dan dus niet zelf je appartement te verzekeren. Een VvE is altijd wettelijk verplicht om een tweetal verzekeringen af te sluiten: een opstalverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering.
Belangrijk: ga je in een appartement wonen? Controleer dan altijd bij de VvE hoe het met de verzekeringen zit! Dit zal jouw aankoopmakelaar voor jou doen.

Inboedelverzekering
Een inboedelverzekering dekt schade aan spullen in huis die niet 'aard- en nagelvast' zitten. Dit is dus alles wat je zonder schade eenvoudig kunt verplaatsen. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel erg aan te raden. Als je brand of wateroverlast krijgt, of er wordt ingebroken, dan heb je je altijd nog een verzekering om op terug te vallen.

Aansprakelijkheidsverzekering
Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die jij of eventueel één van je gezinsleden per ongeluk veroorzaakt aan anderen of hun bezittingen. Ook ben je verzekerd voor de schade die ontstaat doordat iemand door jou gewond raakt. Schade die door jouw bezittingen (zoals je woning) zijn veroorzaakt, vallen er ook onder.
Een aansprakelijkheidsverzekering is dus zeker aan te raden. Als de aansprakelijkheid voor ernstige schade bij jou ligt kunnen de kosten flink oplopen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een dakpan die van je dak afvalt en op iemand terecht komt.

Rechtsbijstandverzekering
Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd voor juridische hulp en advies bij een conflict. Als huiseigenaar kun je een meningsverschil krijgen met bijvoorbeeld een aannemer. Ook kan een conflict met de buren uit de hand lopen. Dan is het fijn als je kunt rekenen op juridische hulp.

Overlijdensrisicoverzekering
Een overlijdensrisicoverzekering keert een bedrag uit bij overlijden van de verzekerde. Dit kan uitgekeerd worden aan de bank of aan de nabestaanden.
Als je een huis koopt dan moet je kijken naar wat er gebeurt bij overlijden. Als je samen koopt dan wil je vaak dat je partner in de woning kan blijven wonen. Dit is niet altijd betaalbaar op het resterende inkomen waardoor het sluiten van een overlijdensrisicoverzekering verstandig kan zijn.
Ben je alleenstaand en koop je een huis dan is het ook verstandig te kijken naar het risico bij overlijden. De woning en de hypotheek komen namelijk in de erfenis terecht en worden dus de verantwoordelijkheid van de nabestaanden, denk dan aan de kinderen, ouders of broers/zussen. Als er een risico op restschuld is dan is het wellicht gewenst dit af te dekken met een overlijdensrisicoverzekering.
Let op! Naast dat het in veel situaties gewenst is om een verzekering te sluiten, is het bij sommige geldverstrekkers ook verplicht om een deel te verzekeren om de kans op een restschuld te verkleinen.

Woonlastenverzekering
Met een woonlastenverzekering kun je (een gedeelte van) je hypotheek betalen als je arbeidsongeschikt of werkloos raakt. Hiervoor heb je de optie om een vast bedrag per maand te verzekeren, een percentage van het huidige inkomen of een hypotheekaflosverzekering die een deel van de hypotheek aflost waardoor de maandlasten dalen. Om te weten of een verzekering noodzakelijk is om de maandlasten te kunnen betalen is het belangrijk te kijken naar: het (gezins)inkomen, een eventuele aanvulling vanuit de werkgever en eigen vermogen om op terug te vallen.
 
Wil je meer informatie over dit onderwerp of advies over jouw persoonlijke verzekeringsmogelijkheden? Bel ons op 070 820 9895 en we vertellen je graag meer!


Terug naar overzicht