Huizenprijzen blijven stijgen: gemiddelde prijs met bijna 10 procent toegenomen

Den Haag maakt prijssprong van ruim 24 procent

Bron: volkskrant 12 april 2018 - Marc van den Eerensbeemt

De prijzen stegen het hardst in de regio Den Haag, waar een woning volgens de NVM in een jaar tijd ruim 24 procent duurder werd. In Rotterdam ging de gemiddelde prijs in dezelfde periode met 15 procent omhoog. Ook in de hoofdstad Amsterdam stegen de huizenprijzen weer, dit keer met 'slechts' 13,5 procent.

De hausse op de Haagse koopwoningmarkt is deels veroorzaakt door expats. Traditioneel huren de buitenlandse werknemers hun huis, maar steeds vaker kiezen zij voor een koopwoning. In centraal gelegen buurten van Den Haag is soms de helft van de personen die een koophuis bezichtigen expat. Ook de particuliere belegger rukt op in Den Haag. Inmiddels wordt een op de vijf Haagse woningen gekocht voor de verhuur.

Kopers uit Amsterdam zijn inmiddels een vertrouwd verschijnsel in het goedkopere Den Haag. Ook in Rotterdam zijn de Amsterdammers in opmars, aldus de makelaarsorganisatie. In '010' zijn meer kopers afkomstig uit Amsterdam dan uit een buurgemeente als Capelle of Barendrecht.  

Gebrek aan aanbod

Sinds april 2017 daalde de verkooptijd van de gemiddeld verkochte woning in Nederland van 75 dagen naar 56 dagen. Vrijstaande woningen hebben nu ruim vier maanden nodig voor een verkoopovereenkomst, voor appartementen is dat ruim een maand. Van alle verkopen in het afgelopen kwartaal is 70 procent verkocht binnen negentig dagen.

In de eerste drie maanden van dit jaar wisselden bijna 13 procent minder woningen van eigenaar dan met een jaar geleden. Volgens de NVM is gebrek aan aanbod de oorzaak voor het teruglopende aantal verkopen. Het aantal te koop staande woningen in Nederland is een jaar tijd met meer dan een derde gedaald tot 73 duizend. Een van de redenen daarvoor is dat consumenten wachten met de verkoop van de eigen woning totdat ze zelf een woning gevonden hebben.

De daling van het aantal verkopen is vooral zichtbaar in de lager geprijsde huizen. Volgens de makelaars is dat deel van de markt aan het 'opdrogen'. Starters hebben het daardoor steeds moeilijker op de woningmarkt. Het aantal verkopen van huizen van een half miljoen euro of meer steeg juist met 10 procent. 

De aspirant-huizenkoper heeft in Nederland op dit moment gemiddeld nog keuze uit 4,5 woningen. Een jaar eerder was dat 6,1 woningen en vijf jaar geleden bijna dertig woningen. Vooral in de steden is sprake van een krappe woning markt. In en rond Amsterdam, maar ook in een stad als Groningen, hebben kopers nog slechts keuze uit twee of minder woningen.

 https://www.volkskrant.nl/economie/huizenprijzen-blijven-stijgen-gemiddelde-prijs-met-bijna-10-procent-toegenomen~a4592104/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=shared%20content&utm_content=free

Recent bekeken